Door Willem Enklaar

Als ondernemer lijkt het niet altijd even gemakkelijk om over te stappen op duurzame energie. En hoewel er wat hindernissen genomen moeten worden, is deze overstap met wat hulp vrij snel gemaakt. Willem Enklaar, relatiemanager Energy & Climate bij Triodos Bank, schreef er een column over.


We naderen een omslagpunt: het moment dat het opwekken van groene energie goedkoper wordt dan het gebruik van fossiele brandstoffen komt snel dichterbij. De duurzame energiesector wint snel terrein. Dat ik niet de enige ben die dat ziet merk je aan de vele overheden, banken en grote investeerders die zich allemaal beginnen te richten op duurzame energie. Het is allang niet meer ‘een leuk groen thema’ – nee, het wordt big business.

“Zonnepanelen vergen weinig onderhoud en de investering is vrij snel terugverdiend”


Zon op je dak

Rooftop Energy plaatste op basisschool De Schakel zonnepanelen Foto: Marjolijn Pokorny

Rooftop Energy plaatste op basisschool De Schakel zonnepanelen Foto: Marjolijn Pokorny

En dus vragen ook steeds meer ondernemers zich af hoe ze duurzame energie in hun bedrijf kunnen integreren. Uit idealistisch oogpunt, maar ook omdat de consument dat steeds vaker van ze verlangt. Uiteraard kan er groene stroom afgenomen worden bij een van de reguliere energiemaatschappijen. Maar waarom niet zélf energie opwekken? Dat scheelt enorm op de energierekening, en er kan zelfs goed geld mee verdiend worden.

De grote vraag is: hoe? Een windmolen op eigen terrein is voor bijna niemand weggelegd. Zonnepanelen echter zijn wél voor veel bedrijven een reële optie. Ze kunnen gewoon op het dak van een bedrijfspand geplaatst worden, ze vergen weinig onderhoud en de investering is vrij snel terug verdiend.

[...]

Read the full article

Comment