Interview Wim Sinke - Het moment dat zonne-energie goedkoper wordt opgewekt dan energie uit fossiele brandstoffen komt in hoog tempo dichterbij, zegt de nieuwe hoogleraar zonne-energie.

Wie vijf minuten naar Wim Sinke luistert voelt sterk de neiging opkomen om onmiddellijk de installateur te bellen en het hele dak vol te laten leggen met zonnepanelen.
Het kan, het moet én het hoeft niet lelijk te zijn. Zon is de toekomst, niet alleen voor onze energievoorziening maar vooral ook voor onze economie. „Het moment is nu, nu worden de kaarten geschud, nu wordt bepaald welke landen, welke bedrijven de smaakmakers gaan worden.”
Hoogleraar zonne-energie (officieel Photovoltaic Energy Conversion) Sinke, hield donderdag zijn oratie voor de Universiteit van Amsterdam. Hij vreest dat we de boot missen als premier Rutte innovatie en ontwikkeling van duurzame technologie niet bovenaan de politieke agenda zet.

Er wordt al jaren gewerkt aan zonnepanelen. Wat maakt dit moment zo belangrijk?
„Omdat zonnestroom concurrerend wordt. In India bijvoorbeeld, wordt zonnestroom opgewekt voor 5 dollarcent per kilowattuur (kWh). Zonder subsidies en zonder overheidsingrijpen. Dat betekent dat de kosten van opwekking van zonnestroom daar in de buurt komen van stroomopwekking met fossiele brandstoffen. Dat is nog niet overal het geval, maar het begin is er. Daarom wordt het nu echt spannend. Je krijgt een andere dynamiek. Tot nog toe bepaalden fossiele brandstoffen wat zonne-energie op de markt mocht kosten, maar dat zou wel eens om kunnen draaien. Straks bepalen de kosten van zonne-energie wat fossiele brandstoffen nog mogen kosten.”

Speelt de klimaatdiscussie een rol?
„Door de klimaatconferentie in Parijs is er een gevoel van urgentie ontstaan dat we echt aan de bak moeten. Er moet snel veel gebeuren om de opwarming van de aarde onder controle te krijgen. Maar er valt ook letterlijk veel te verdienen: in klimaatvoordelen, maar ook economisch. Er zijn weinig mensen die er nog aan twijfelen dat de economie fundamenteel gaat veranderen. Duurzame energie wordt bepalend. De vraag is alleen hoe snel en in welke vorm. Bedrijven en individuelen staan te trappelen om mee te doen. Het borrelt overal.”

Ook in Nederland?
„Er gebeurt van alles, maar we moeten veel ambitieuzer durven denken dan we tot nu toe hebben gedaan.”

Lees het volledige artikel

Comment