Energieakkoord -  Nederland loopt te ver achter met invoering van duurzame energie, vindt Job Swank van De Nederlandsche Bank. De prijs van CO2 moet gaan „bijten”.

Het Energieakkoord, waarin afspraken zijn gemaakt over duurzame energie, moet fors worden aangescherpt. Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB) in het rapport Tijd voor Transitie, dat deze vrijdag aan de Tweede Kamer wordt aangeboden.

Volgens DNB-directielid Job Swank zal dat voor de Nederlandse economie „een geweldige inspanning” worden, want „we lopen achter als het gaat om de invoer van duurzame energie en het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen”. 

Dat komt vooral door de petrochemische industrie, het wegtransport en de glastuinbouw – sectoren die zwaar leunen op fossiele brandstoffen. Swank wijst erop dat de klimaattop in december in Parijs de wereldwijde ambities voor het terugdringen van broeikasgassen heeft vergroot: kort na het midden van de eeuw moet de economie ‘klimaatneutraal’ zijn.

Lees het volledige artikel

Comment