Op 26 mei zal de achtste editie van The Solar Future NL plaatsvinden in Utrecht. Ter voorbereiding van dit evenement duiken we nogmaals in de markt om een uitgebreide analyse te maken van onder andere de trends, projecten, ontwikkelaars en technologiën die op dit moment gaande zijn. In dit eerste artikel willen we onze lezers voorzien van een overzicht van de Nederlandse zonne-energie markt, en de voornaamste bevindingen gebaseerd op een vergelijking tussen de grootste nederlandse projecten op dit moment versus een jaar geleden.


Top 25 Vorig jaar Huidige situatie
Totale grootte [MW] 19.83 MW 35.90 MW
Gemiddelde project grootte [MW] 0.79 MW 1.44 MW
Toonaangevende ontwikkelaars (gebaseerd op het aantal ontwikkelde projecten in de gekozen tijdspanne) Oskomera (5x), Oskomera (3x), SolarAccess (3x),
Solarcentury (3x) Siemens/ Engie /Scheuten Solar (2x)
Toonaangevende eigenaren (gebaseerd op het aantal projecten in eigendom in de gekozen tijdspanne) Nuon (4x), Eneco (2x) Eneco (3x), Nuon (2x), Engie (2x), Electrabel (2x)
Leidende regio's 1. Zuid-Holland: 7 projecten 1. Zuid-Holland: 9 projecten
2. Noord-Holland: 4 projecten 2. Brabant: 6 projecten
3. Brabant/Gelderland: 3 projecten 3. Gelderland: 4 projecten
Verdeling type projecten Field: 3 Field: 6
Roof 23 Roof 19
Floating: 0 Floating: 0

Bij het bekijken van de tabel, zijn er verschillende zaken die opvallen. Het eerste opvallende feit, is dat de totale grootte van de 25 grootste projecten, en zodoende ook de gemiddelde project grootte, bijna verdubbeld is ten opzichte van vorig jaar. In 2015 zijn een aantal grote projecten gerealiseerd, waaronder de nieuwe nummer een in de lijst, een 6 MW PV project op Ameland.

In termen van specifieke ontwikkelaars en eigenaren, zijn er geen duidelijke partijen die de zonne-energie markt domineren. Er zijn echter een aantal terugkerende namen, zoals Solarcentury dat de lijst aanvoert met het Ameland project; de (inmiddels failliete) zonne-energie installateur en ontwikkelaar Oskomera Solar Power Solutions dat veelvuldig vertegenwoordigd is in de top 25 van zowel vorig jaar als dit jaar; en  projectontwikkelaar SolarAccess dat zich de rijzende ster in het overzicht mag noemen. Op het niveau van project eigenaren blijken Nuon en Eneco sterk betrokken te zijn bij grote projecten. Maar als we kijken naar het geheel, zien we dat eigendom en ontwikkeling behoorlijk evenredig verdeeld zijn tussen een groot aantal partijen, met maar enkele bedrijven die betrokken zijn bij meer dan één project.

Fun fact: alle top 25 projecten bij elkaar op dit moment, zijn goed voor een totaal van 200,000 zonnepanelen.

Als we een blik werpen op de verschillende type projecten, valt het op dat gebouwgebonden projecten zowel de huidige als de voorgaande top 25 domineren. Toch is het zo dat het aantal grondgebonden PV parken toegenomen is en haar aandeel in de top 25 is gegroeid, met een gestage verschuiving in de verdeling tussen deze twee types als gevolg. Waar er vorig jaar nog sprake was van een co-op project (zoals zichtbaar is in het bestand beschikbaar als download) is deze categorie inmiddels verdwenen uit de top 25. Dit komt waarschijnlijk door het feit dat over het algemeen de grootte van projecten blijft toenemen, terwijl community projecten in het algemeen van relatief kleine schaal zijn. De leidende regios op het gebied van projecten van grote schaal verschuiven ook enigszins. Hoewel Zuid-Holland haar eerste plek in de top 3 behoud, hebben Gelderland en Brabant haar positie versterkt.


Conclusie

De nederlandse zonne-energie markt blijft een dynamische markt vol met nieuwe trends en verschuivende omstandigheden. Er is nog steeds veel ruimte voor groei - voornamelijk dankzij nieuwe mogelijkheden, oplossingen en technologiën - en het is de verwachting dat dit het vooruitzicht blijft voor de komende jaren.  Voor dit moment is het interessant om te zien hoe 2016 zichzelf zal ontvouwen als het jaar waarin de eerste nederlandse multi-megawatt projecten gerealiseerd zullen worden. Zoals altijd, is Solarplaza de eerste om u op de hoogte te houden!


Laat je contact details achter en krijg direct toegang tot het volledige Top 25 overzicht, inclusief een gedetailleerde gegevenstabel en een interactieve map.


Header Image: Kees van Pelt, 2013

Comment