Volgens de statistieken voor het eerste kwartaal van 2015 groeit de Nederlandse markt voor zonne-energie opnieuw sterk. In het hele land neemt het aantal installaties toe, zowel op daken als in grond projecten, en de hoeveelheid geïnstalleerde capaciteit van (naar schatting) 370 MW zal richting 2016 vermoedelijk verdubbeld zijn.


De directeur van Solarclarity, Peter Desmet, heeft uitgebreide ervaring met de dynamische zonne-energie branche. “Ik begon om ideologische redenen als installateur en verkocht sets aan woningbezitters,” begint de heer Desmet . “Maar ik heb die business vaarwel gezegd om distributeur te worden. Ik heb voor zonne-energie gekozen omdat dit betrekkelijk snel en gemakkelijk kan worden toegepast, vergeleken met andere vormen van duurzame energie die meer complex zijn. Omdat het zo gemakkelijk kan worden toegepast, geloof ik dat zonne-energie de komende vijf tot tien jaar de energiebron zal zijn die voor de grootste veranderingen gaat zorgen.”

Desmet voorziet een rooskleurige toekomst voor de Nederlandse markt voor zonne-energie, maar benadrukt met klem dat er veel werk moet worden verzet om de Nederlandse markt blijvend te laten groeien. “De markt voor zonne-energie in andere landen in Europa slaapt, maar de Nederlandse markt groeit echt, omdat het nog steeds aangedreven wordt door kleinschalige, decentrale zonne-energiesystemen, en dat is ongelooflijk uniek. Snelle groei betekent meestal grootschalige projecten. Het is heel bijzonder voor de Nederlanders om in dit tempo te groeien, vanwege het aantal bestaande kleinschalige systemen. Door dit soort vaardigheden en kennis verkeren Nederlandse bedrijven in een geweldige positie om vooruit te komen.

De sleutel, volgens de heer Desmet, is het exporteren van kennis. “Nederlandse politici lijken nog in het industriële tijdperk te leven. Ze denken dat alleen producten kunnen worden geëxporteerd, maar dat klopt niet. De Nederlandse markt moet hiervan bewust worden gemaakt: we moeten kennis gaan exporteren.”

Het kan niet ontkend worden dat de Nederlandse markt voor zonne-energie in 2013-2014 een paar moeilijke jaren heeft doorgemaakt. Desmet legt uit dat er teveel aanbod en niet genoeg vraag was voor zonne-energie, en de prijzen en winstmarges daalden hierdoor. Maar 2015 is een ander verhaal en vraag en aanbod zijn nu veel meer in evenwicht. Desmet gaat verder, “Als salderen van de energieleverantie tot na 2020 mogelijk blijft, zal de woningsector blijven groeien, vooral omdat de sociale woningsector per 1 januari 2015 net het recht heeft gekregen om de salderingsregeling toe te gaan passen. In 2020 moeten we allemaal energie neutrale huizen hebben en er moet nog heel wat gedaan worden om dat voor elkaar te krijgen, omdat de branche voor zonne-energie nog lang niet dezelfde taal spreekt als de bouwsector. Nogmaals, de sleutel is om onze industrieën te leren kennen, ze te integreren en deze kennis te exporteren! Als dit ergens lukt, dan is het wel in Nederland. Slechts weinig markten ter wereld hebben zo’n grote woningmarkt en deze kennis kan over de hele wereld naar landen in alle soorten en maten worden gebracht.

De heer Desmet schrijft de behaalde successen van Solarclarity toe aan de toekomstgerichte instelling van zijn team. Hij gelooft dat de Nederlandse markt voor zonne-energie toonaangevend zal blijven, als de spelers in de branche vooruit blijven kijken en niet tijdelijk verstrikt raken in het huidige succes van de markt, want er moet nog veel werk verzet worden om vooruit te kunnen komen. “Het is mijn werk om vijf jaar vooruit te kijken, en hoewel ik geen glazen bol bezit, weet ik wel dat we niet achteraf modules kunnen blijven aanpassen. Als branche voor zonne-energie moeten we proactief zijn en kijken waar we een rol kunnen spelen."

"Bij Solarclarity proberen we de combinatie te vinden van opkomende markten en markten waar potentieel behoefte is aan ons, en geloof me, die bestaan. Ik doe momenteel zaken in Jamaica, waar ze niet boven de 100 KW komen, iets dat veel lijkt op mijn thuismarkt in Nederland. Opnieuw een geweldig voorbeeld van kennis die ik kan exporteren!” besluit Desmet vol vertrouwen.

1 Comment