Nieuwe financiering zonnepanelen via huren, obligaties, aandelen en geld lenen mogelijk

ROTTERDAM – Ook mensen die geen duizenden euro’s op hun spaarrekening hebben staan kunnen tegenwoordig zonnepanelen aanschaffen of meedoen met zonne-energieprojecten. Zonnepanelen huren, crowdfunden via obligaties of via aandelen in een groen fonds kopen; nieuwe financieringsvormen splijten de zonne-energiemarkt open en maken het bereikbaar voor een breder publiek.

Innovatie in financiering is dit jaar een belangrijk thema tijdens de zevende editie van The Solar Future NL conferentie over de Nederlandse zonne-energiemarkt, die op 27 mei in Rotterdam plaatsvindt.

Crowdfunding is een van de nieuwste trends op de zonne-energiemarkt en ZonnepanelenDelen is in een half jaar tijd uitgegroeid tot Nederlands grootste crowdfunding platform voor zonne-energieprojecten. Voor zonnepanelen op het dak van voetbalstadion Euroborg, een school in Amstelveen, op daken van groentetelers in de Noordoostpolder en in Brabants grootste zonnepark in Breda haalde het platform in korte tijd 1,5 miljoen euro op. Alle projecten samen moeten in de toekomst de grootste virtuele zonnecentrale van Nederland vormen.

Sven Pluut

Sven Pluut

Oprichter Sven Pluut ziet hierin het financieringssysteem van de toekomst. “Mensen kopen bij ons zon-obligaties, waarbij het rendement afhankelijk is van de opgewekte stroom en de stroomprijs. De inleg krijgen ze na afloop van het project terug. Daardoor kunnen we gebruik maken van bestaande wet- en regelgeving en hebben we geen gedoe zoals bij de Postcoderoos. Omdat mensen al vanaf 25 euro kunnen meedoen maken we zonne-energie voor iedereen toegankelijk,” legt hij uit.

Bij deelnemers die toevallig lid zijn van het energiebedrijf waaraan de zonnestroom wordt geleverd, wordt de geproduceerde zonnestroom ook nog eens van de energienota afgetrokken. Dankzij de crowdfunding en de regisseursrol van ZonnepanelenDelen, stappen banken zoals de ASN bank ook gemakkelijker in de projecten. Want die inbreng blijft volgens Pluut noodzakelijk.

Niels Bartels

Niels Bartels

Wat voor de Nederlandse markt nieuw is, maar in de Verenigde Staten heel gewoon, is het leasen of beter gezegd: huren van zonnepanelen. Verhuurder Suniverse wil op deze manier zonne-energie beschikbaar maken voor een breed publiek. ,,Zonnepanelen zijn de afgelopen drie a vier jaar vooral aangeschaft door mensen met tenminste 20.000 euro op de bank. Een groep die tijd en zin had om alles zelf uit te zoeken. Wij richten ons op klanten die het geld liever aan andere zaken besteden en blij zijn dat het uitzoekwerk door ons wordt gedaan,” legt directeur en medeoprichter Niels Bartels uit.

Het huurmodel werkt simpel: via een erkende leverancier krijgen woningbezitters een betrouwbaar systeem op hun dak, waarmee ze tot 90 procent op hun stroomrekening besparen. Na aftrek van de huur voor de zonnepanelen blijft een voordeel van 100 tot 300 euro over.

Suniverse brengt het product onder de aandacht via organisaties die al een vertrouwde naam hebben bij de consument. ,,We denken op deze manier snel duizenden huurders te kunnen trekken.” zegt Bartels. ,,In vergelijking met landen als Engeland en Duitsland loopt Nederland achter met duurzame energie. Met dit huursysteem zullen meer mensen ontdekken wat de voordelen van zonne-energie zijn, ook voor hun portemonnee.Suniverse biedt ook een oplossing voor sociale huurders en start nog dit jaar met de eerste installaties bij een woningcorporatie in Noord-Holland.

Mark Roesink

Mark Roesink

Ook Senior Accountmanager Zonne-energie Mark Roesink van de ASN Bank ziet huur als een van de meest belovende nieuwe trends. ,,Particulieren vinden de aanschaf, het onderhoud en de financiering vaak een heel gedoe. Een verhuurder kan mensen daarin ontzorgen en de goede werking van een systeem op de lange termijn garanderen,” zegt hij.

Voor Yieldcos, aan de beurs genoteerde groene fondsen die grote zonne-energieprojecten opkopen en verkopen, vindt Roesink de Nederlandse markt en de projecten nog te klein. Business Development Manager Thomas Folker van het Amerikaanse Enphase Energy ziet daarin nu juist de toekomst. ,,Iedereen kan gewoon een aandeel kopen in zo’n Yieldco en investeren in projecten. Daardoor ontstaat ook in de zonne-energie een normale financiële markt met minder subsidies of belastinkortingen. Dankzij Yieldcos wordt financiering goedkoper en kunnen er meer projecten in een lagere SDE-klasse gerealiseerd worden,” zegt hij. ,,Nu bestaan er in Nederland nog geen Yieldcos, maar op Europees niveau hebben die zeker een toekomst.

Thomas Folker

Thomas Folker

Daarnaast ziet Folker dat crowdfunding en het leasen of huren van zonnepanelen heel groot aan het worden zijn. In de Verenigde Staten is 70 procent van de particuliere markt al in handen van grote leasemaatschappijen als Solarcity. Zij installeren zonnepanelen bij particulieren, die een lagere stroomprijs betalen, maar blijven zelf eigenaar en zorgen voor alles. ,,In Europa is deze constructie nu ook in opkomst. Dan gaat het via huur of een koopgefinancierde lening zonder onderpand. Zo maak je de zonne-energiemarkt ook bereikbaar voor mensen die niet zoveel geld hebben, maar wel zonnepanelen willen,” aldus Folker.


Ruimtevaarder en 'ambassadeur van de Aarde' André Kuipers is speciale keynote spreker tijdens de conferentie en zal naast zijn unieke ervaringen, zijn visie op duurzame energie en passie voor zonne-energie delen.

Comment