Vanuit haar positie als één van de grootste distributeurs in de Benelux bezit Libra Energy veel praktische marktkennis omtrent de huidige trends en veranderingen in de Nederlandse zonne-energie sector. We spraken Vincent van Vaalen over Libra Energy's visie op de markt.

Als Algemeen Directeur is Vincent van Vaalen verantwoordelijk voor de dagelijkse activiteiten op het hoofdkantoor bij Libra Energy. Hieronder vallen inkoop (ook voor de buitenlandse vestigingen), verkoop, marketing, magazijn, techniek, service en administratie.
Libra Energy is een internationale speler op het gebied van zonne-energie systemen. Vanuit het centraal gelegen groothandel en hoofdkantoor in Castricum, biedt het bedrijf uitsluitend aan B2B relaties complete zonne-energie systemen aan. Libra Energy heeft nog een vestiging in Doncaster (UK). Tevens zijn ze actief in Duitsland, Polen, België, Luxemburg, Frankrijk, Griekenland, Italie, Spanje en Verenigde Staten.


Wat is jullie positie in de NL'se markt? Wat leveren jullie en waar onderscheiden jullie je in?

Libra Energy is één van de grootste distributeurs in de Benelux. We stevenen af op het leveren van ruim 50MW aan zonnepanelen en ca. 80MW aan netomvormers in 2015. Dit kunnen we alleen bereiken door de inzet van inmiddels 31 collega’s. We staan we dagelijks klaar voor ruim 600 installatiebedrijven. Wij leveren onze klanten alle componenten voor PV systemen, maar ook grid-kits en custom-made systemen. Kijkend naar de productkeuze focussen we ons op A-brands waarbij kwaliteit en innovatie leidend zijn. Libra Energy introduceerde als eerste distributeur een omvormer uit Azië met kosteloze WiFimonitoring in 2012. Standaard zonnepanelen zijn goed bij ons te verkrijgen. High Efficiency modules (JA Solar, Percium, Riecium en All Black Full Square) en Smart modules met geïntegreerde SolarEdge optimizer zijn de zonnepanelen, die wij het meest verkopen. De nieuwste technologie is voortdurend bij ons te vrkrijgen. Dit is een mooie uitdaging voor onze sourcing, technische ondersteuning en After Sales Service. Hier onderscheiden wij ons dan ook ten opzichtte van de concurrentie. Sinds 2008 heeft Libra Energy de After Sales Service volledig in eigen hand. Wij kunnen volledig zelfstandig onze klanten helpen bij problemen en het bij het eventueel uitwisselen van zonnepanelen en omvormers. Wij kunnen dit vaak sneller en beter dan de fabrikant. Voor omvormers hebben wij hiervoor een eigen dedicated service voorraad.

Naast de hoge service graad is Libra Energy één van de meest innovatieve distributie bedrijven ter wereld aangaande de automatisering. Met onze nieuwe online tool LibraPulse hebben we een compleet systeem waar onze klanten hun eigen klantenadministratie, marketing acties, offerte berekeningen en after sales service volledig hebben afgedekt. Hiermee heeft de installateur alles in een handomdraai uitgerekend voor zijn klanten, waardoor hij sneller en efficiënter kan werken. Bij Libra Energy hoeven onze support medewerkers steeds minder administratief werk te verrichten (orders gaan automatisch ons ERP systeem in) en daardoor kunnen we steeds meer ondersteunend en adviserend zijn van rol.

Wat zien jullie als de belangrijkste trends in de Nederlandse markt?

Verdere verschuiving naar smart- en high efficiency modules. Omvormers worden eenvoudiger en lichter. Op de middellange termijn gaat de combinatie van zon en andere duurzame bronnen als wind tezamen met opslag een grote rol spelen in het vraagstuk decentraal opwekken. In Nederland zullen daarnaast grotere projecten steeds meer een rol gaan spelen.

Waar liggen knelpunten in de markt voor verdere marktontwikkeling?

Ingrijpen vanuit de overheid op nationaal niveau en Europees niveau. In Nederland hebben we met salderen een goed werkend en eenvoudig systeem. Wij maken ons, met de deelname in ZON, hard voor behoud van saldering en, mocht dit onverhoopt niet als houdbaar worden bestempeld, voor een sterke en goede (overgangs) regeling die zal moeten volgen. In Europa zijn we erg druk met MIP en het beschermen van onze industrie. Dit schaadt de industrie echter meer dan dat het de industrie iets oplevert. Al deze tijd kan beter in innovatie worden gestoken, zodat we daar sterk in worden (kijk naar ASML) en laat het produceren plaatsvinden waar dit het meest efficiënt kan worden gedaan. Daarnaast liggen de lonen in een aantal Oost Europese landen lager dan China waardoor ook hier met het juiste beleid tegen betere tarieven geproduceerd kan worden.

Waar zie je de Nederlandse markt over 5 jaar staan?

Over 5 jaar hebben wij in Nederland onze CO₂ doelstellingen niet behaald. Dit aangezien de MIP, maar ook de negatieve aanpassingen aan ons goed werkende salderingssysteem en het versoberen van de SDE regeling een te groot effect zullen hebben.

Waar willen jullie over 5 jaar staan?

Als Libra Energy zijnde zullen we verder zijn gegroeid in diverse landen waarin we als groep de 150MW gepasseerd zullen zijn, steeds meer hybride en autonome systemen verkopen en ons productenpakket verder gediversifieerd hebben. Onze projectdivisie zal verder zijn uitgegroeid en een significante rol spelen bij grote projecten, waarbij onze klant, de lokale installateur, door ons betrokken zal zijn.


Comment