Hij vloog zestien keer rond de aarde en volbracht de langste Europese ruimtevlucht ooit: André Kuipers. Hij zal met een keynote het zevende Solar Future NL event openen, dat woensdag 27 mei a.s. in Rotterdam plaatsvindt. Dit jaarlijkse congres is hét ontmoetingsmoment voor beslissers in de Nederlandse zonne-energie branche.

Opening André Kuipers

Ruimtevaarder en wetenschapper André Kuipers (1958, Amsterdam) is door organisator Solarplaza gestrikt om dit goedbezochte solar event te openen. Kuipers introduceert zichzelf: “Na jarenlange voorbereiding zit je in je capsule. Helmen dicht, handschoenen aan en dan begint het geweld. Je wordt in je stoel gedrukt met drie keer je gewicht en je schiet door de dampkring heen. Na ruim acht minuten is de raket opgebrand. Ineens ben je in een nieuwe wereld met een totaal andere blik op onze planeet”.

CO2-footprint

Kuipers vloog maar liefst zestien rond onze aarde en heeft als enige Nederlanders twee ruimtemissies op zijn naam staan. Hij weet voor welke uitdagingen we staan: klimaatverandering, ontbossing, erosie en de gevolgen van verstedelijking. Hij heeft met eigen ogen mogen aanschouwen hoe ruimtestation ISS, het grootste technologische bouwwerk van de westerse wereld, zijn energie uit zonnecellen haalde. Hij weet dus als geen andere dat zonne-energie de CO2- impact op onze aarde drastisch verlaagt.

Zonne-energie uit de ruimte

Kuipers gaat in zijn keynote in op het belang van meer zonne-energie, innovatie en ondernemerschap. Hij is zeer betrokken om de impact en schaal van zonne-energie te vergroten. Enkele voorbeelden: met Stella, de gezinsauto op zonne-energie van de TU Eindhoven, reed hij naar het Binnenhof. Hij doopte de Solar Boat van de TU Delft en hij lanceerde het lokale energiebedrijf Tegenstroom, dat zonnepanelen op huurwoningen laat leggen.  
En net zoals ruimtevaren is ondernemen in de zonne-energiebranche ook een beetje ‘galactisch ondernemen’. Het is vaak niet gemakkelijk, je hebt veel doorzettingsvermogen en innovatiekracht nodig, maar het levert je bedrijf en de maatschappij ongelooflijk veel op.

The Solar Future

The Solar Future is het meest toonaangevende jaarcongres voor de Nederlandse zonne-energiemarkt. Door PV professionals is het erkend als hét congres dat jaarlijks nieuwe (strategische) inzichten biedt. Dit is dé ontmoetingsplaats voor iedereen die serieus aan de slag is en wil met zonne-energie op de Nederlandse markt. 

Programma

Bekijk hier het complete programma met naast André Kuipers vele brancheprominenten zoals Jan Joosten (Libra Energy), Dennis Gieselaar (Oskomera Solar Power Solutions), Peter Desmet (Solar Clarity) en Roebyem Anders (Sungevity).
Andere sprekers zijn o.a. Peter Molengraaf (CEO Alliander), Wim Sinke (ECN), Peter Segaar (Polder PV) en David Rubin (Pacific Electric and Gas Co.).

Comment