Energiebedrijven werden lange tijd gezien als vijanden van de duurzame energiesector, die hun schaalgrootte en jarenlange reputatie zouden gebruiken om traditionele energiebronnen, zoals aardgas, steenkool en kernenergie, te blijven stimuleren. Onlangs onderscheidde een van de grootste energiebedrijven van de Verenigde Staten zich echter als een toonaangevende duurzame onderneming en een sterke voorstander van zonne-energie. Klanten kunnen voor 100% op zonne-energie overgaan door toepassing van de nieuwe “groene optie” van dit vooruitstrevende energiebedrijf. Tegen 2020 willen ze dat 15% van hun totale elektriciteit generatie door middel van zonne-energie wordt opgewekt.

David Rubin - Director of Service & Analysis - PG&E

David Rubin - Director of Service & Analysis - PG&E

De Pacific Gas and Electric Company (PG&E) verkeert in een unieke positie als voorstander van duurzame energie-oplossingen. Terwijl sommige energiebedrijven zonne-energie als ontwrichtend zien, ziet PG&E zonne-energie als een grote kans. Directeur David Rubin van PG&E zegt: “Wij geloven dat zonne-energie een integraal onderdeel van onze energiemix is, en een belangrijke manier voor sommige van onze klanten om de door hen gewenste energie direct ter plekke op te wekken.”

Hoe kwam PG&E tot het besef dat zonne-energie kansen biedt, in plaats van moeilijkheden op te leveren? De heer Rubin verklaart: “PG&E heeft uitgebreid klantonderzoek verricht, waaronder vijf onderzoeken sinds 2008, om de belangstelling van de klant te peilen voor een duurzame energie-optie, zoals het “Community Solar”-programma, waar we de komende maanden mee beginnen. De marktonderzoeken hebben steeds aangetoond dat er veel belangstelling is onder de klanten van  PG&E voor een duurzame energie-optie”.

“PG&E richt zich op de drie belangrijkste elementen die het “Community Solar-programma uniek maken. Ten eerste ontwikkelt PG&E een aanzienlijke hoeveelheid zonne-energie, om aan de energiebehoeften van de klanten te voldoen. We verwachten dat tegen 2020 naar schatting 15% van onze totale afzet van elektriciteit uit zonne-energie afkomstig zal zijn. Ten tweede helpt PG&E klanten die met hun eigen systeem op het dak zonne-energie willen opwekken, om snel en veilig op het stroomnet van PG&E te worden aangesloten. Momenteel hebben meer dan 150.000 (bijna 3%) van de klanten van elektriciteit van PG&E zonnepanelen op hun dak. Dit vertegenwoordigt bijna een kwart van alle systemen in de VS. Ten slotte werkt PG&E aan de introductie van een “Community Solar”-programma, waarmee klanten die geen zonnepanelen op hun dak kunnen of willen plaatsen, de ontwikkeling van nieuwe zonnesystemen in hun lokale gemeenschap kunnen ondersteunen”.

Hoe werkt deze innovatieve ‘groene optie’?
•      PG&E zal contracten afsluiten voor energie met nieuw ontwikkelde kleine en middelgrote zonne-enegieprojecten die zich in haar servicegebied bevinden, bij voorkeur dicht in de buurt van klanten die zich hebben aangemeld.  Klanten kunnen zich aanmelden voor 50% of 100% van hun elektriciteitsverbruik.
•     Deelnemers ontvangen een tegoed voor niet-opgewekte energie tegen de tarieven van PG&E, plus een waardecorrectie voor het gebruik van zonne-energie. De geschatte meerkosten worden aanvankelijk geschat op 3 cent/kWh. Waarschijnlijk dalen deze kosten na verloop van tijd, omdat de kosten van zonne-energie ten opzichte van de kosten van standaardenergie van PG&E zullen afnemen.
•      Het programma staat open voor inschrijving tot 1 januari 2019 of totdat de capaciteit van 272 MW bereikt is, wat er ook maar het eerst plaatsvindt.  Tot 42 MW van de 272 MW moet komen van projecten in achterstandswijken, met een grootte van tussen de 0,5 en 1 MW.
•      Er komt ook een apart programma, getiteld “Enhanced Community Renewables”, waarbij de ontwikkelaars van zonne-energie minstens 3 klanten moeten zien te werven voor een specifiek project, dat oorspronkelijk binnen een bepaalde geografische afstand van deze klanten is gelegen.  Projecten zullen aanvankelijk een grootte van 0,5 tot 3 MW hebben. Voor energie van deze projecten die niet door de abonnees wordt afgenomen, wordt een lagere prijs betaald.

Consumenten in Californië kunnen zich dus verheugen om te gaan profiteren van de gemeenschappelijke zonnetuinen van PG&E, terwijl de rest van het land moet wachten totdat andere energiebedrijven dit voorbeeld gaan volgen. David Rubin zal een van de keynote sprekers zijn op “The Solar Future NL” dat op 27 mei 2015 in het Nederlandse Rotterdam plaatsvindt, om de nieuwste zonne-activiteiten van PG&E te bespreken en om te vertellen welke aspecten van hun groene optie in de toekomst kunnen worden toegepast in verschillende Europese markten.


Comment