Expansie van de Nederlandse zonne-energie markt: de overgang naar grootschalige projecten

# Name Size Link
1 Veenkoloniën 250.0MWp More info
2 Powerfield 24 MWp 24.0MWp More info
3 Delta 18 MWp, Tholen 18.0MWp More info
4 Powerfield 15 MWp, Leek 15.9MWp More info
5 Schiphol Airport 15.0MWp More info
6 Zonnepark Woldjerspoor 14.0MWp More info
7 Groningen Westpoort 10.8MWp More info
8 Rundedal Emmen 10.8MWp More info
9 Zonnepark 6 MWp, Ameland 6.0MWp More info
10 TT-circuit Assen 5.5MWp More info
Get access to the complete top 25 by leaving your contact details

Er staan een aantal grote zonne-energie projecten gepland in Nederland, waardoor het tweede deel van 2015 erg aantrekkelijk wordt voor de belangrijkste spelers in deze branche. Volgens recent onderzoek zal de geïnstalleerde capaciteit voor zonne-energie in Nederland de komende twee jaar verdubbelen, met 2015 als het eerste jaar waarin meerdere 10+ MWp parken zijn aangekondigd. Hoewel het aantal zonneparken in Nederland momenteel vrij klein is, veroorzaakt de verschuiving die dit jaar plaatsvindt een opvallende toename van de gemiddelde projectgrootte. Solarplaza bracht in aanloop naar haar jaarlijkse The Solar Future NL conferentie, de grootste aangekondigde projecten in kaart. Alle projecten die in de eerste tien van de project Top 20 vermeld staan, zullen in parken worden aangelegd, en dit toont een aanzienlijke verandering binnen de Nederlandse markt voor zonne-energie.

De noodzaak van de SDE+ subsidie

Als we de onderste vier projecten van de Top 10 vergelijken met de eerste zes, dan is er een belangrijk verschil. Van de relatief kleine projecten hebben drie van de vier projecten de SDE+ subsidie al ontvangen, een exploitatiesubsidie, terwijl geen van de grotere dit investeringsgoed al heeft ontvangen. De SDE+ vergoedt duurzame energie die door producenten is opgewekt. Het verschil tussen de kostprijs, het onrendabele deel, wordt voor een bepaald aantal jaren vergoedt, afhankelijk van de gebruikte technologie, waardoor het een essentieel onderdeel is van de realisatie en het overleven van zonne-energieprojecten.

10+ MW-parken

Vorige maand stond in de lijst van de 35 grootste zonne-energieprojecten van Nederland de Floriade bovenaan de lijst, met een geïnstalleerde capaciteit van bijna 2,3 MWp. De capaciteit van de nieuwe Top 6 samen, waarbij elk project groter dan 10+ MWp is, komt overeen met 140 keer de capaciteit van het Floriade-project. Deze enorme toename van MWs vertegenwoordigt de enorme groei van de zakelijke vooruitzichten van de Nederlandse markt voor zonne-energie.

In de Top 25 bevinden zich unieke projecten

In Assen wordt op het circuit een zonne-energieproject gerealiseerd. De panelen worden voor meer doeleinden gebruikt dan alleen de opwekking van zonne-energie en de modules zullen op een park worden geïnstalleerd.  Groenleven bedacht een geavanceerd ontwerp, waardoor de panelen als dak kunnen dienen op dit terrein. Daarnaast is het aankomende zonne-energieproject in Groningen de eerste in zijn soort, omdat het het eerste grondgebonden project in Nederland is waarbij dunne-film gebruikt zal worden. Dit park voor zonne-energie ontstaat in de buurt van het industrieterrein Westpoort en zal een piekvermogen van 10,8 MWp krijgen.

De duidelijke nummer 1

De Minister van Economische Zaken, de heer Kamp, gaf het startsein voor een project dat tegen 2020 een capaciteit van 6.000 MW aan windenergie moet hebben. Dit plan zal gedeeltelijk worden gerealiseerd door 50 windturbines te plaatsen in de Veenkoloniën, een gebied in Drenthe. Ontwikkelaar Powerfield is begonnen met een pro deo onderzoek waarbij gekeken wordt naar de mogelijkheden van dit park, dat een oppervlakte van 3,5 miljoen vierkante meter zal bedekken. Hoewel het park, door de enorme omvang en het doel om 250 MW aan zonne- en windenergie te produceren, het risico loopt om niet te worden gerealiseerd, is het momenteel nog steeds in voorbereiding, waardoor het veruit het grootste aangekondigde zonne-energieproject in Nederland is.


#1 VEENKOLONIËN
Location: Drenthe
Size: 250.0MWp
Type: Field
Lead Companies: Powerfield
Est. Operating: t.b.d.
Generation: ~220,000,000 kWh/yr
SDE recieved: No
#5 SCHIPHOL AIRPORT
Location: Schiphol
Size: 15.0MWp
Type: Field
Lead Companies: SolarEnergyWorks
Est. Operating: 2017
Generation: ~13,200,000 kWh/yr
SDE recieved: No
#9 ZONNEPARK 6 MWp, AMELAND
Location: Ameland
Size: 6.0MWp
Type: Field
Lead Companies: Gemeente Ameland, ...
Est. Operating: Start medio 2015
Generation: ~5,655,000 kWh/yr
SDE recieved: Yes
#2 POWERFIELD 24 MWp
Location: Noord-Nederland
Size: 24.0MWp
Type: Field
Lead Companies: Powerfield
Est. Operating: End 2015
Generation: ~21,120,000 kWh/yr
SDE recieved: No
#6 ZONNEPARK WOLDJERSPOOR
Location: Woldjerspoor
Size: 14.0MWp
Type: Field
Lead Companies: Groenleven
Est. Operating: After SDE
Generation: ~12,320,000 kWh/yr
SDE recieved: No
#10 TT-CIRCUIT ASSEN
Location: Assen
Size: 5.5MWp
Type: Field
Lead Companies: Groenleven
Est. Operating: Before summer 2015
Generation: ~4,840,000 kWh/yr
SDE recieved: Yes
#3 DELTA 18 MWp, THOLEN
Location: Tholen
Size: 18.0MWp
Type: Field
Lead Companies: Delta
Est. Operating: t.b.d.
Generation: ~15,750,000 kWh/yr
SDE recieved: No
#7 GRONINGEN WESTPOORT
Location: Groningen
Size: 10.8MWp
Type: Field
Lead Companies: SolarEnergyWorks
Est. Operating: 2015
Generation: ~10,000,000 kWh/yr
SDE recieved: Yes
#4 POWERFIELD 15 MWp, LEEK
Location: Leek, Friesland
Size: 15.0MWp
Type: Field
Lead Companies: Powerfield
Est. Operating: Q3 2015
Generation: ~14,500,000 kWh/yr
SDE recieved: No
#8 RUNDEDAL EMMEN
Location: Emmen
Size: 10.8MWp
Type: Field
Lead Companies: SolarEnergyWorks
Est. Operating: 2017
Generation: ~10,000,000 kWh/yr
SDE recieved: No

Over The Solar Future

The Solar Future NL vindt plaats op 27 mei 2015 in Rotterdam en is de meest toonaangevende conferentie voor de Nederlandse zonne-energiemarkt. Het thema van deze 7e editie is ‘Bringing Solar to the Masses’ waarbij met elkaar wordt gekeken hoe zonne-energie meer bekendheid kan krijgen bij het grote publiek. Onderwerpen als financiering en marketing spelen daarbij een cruciale rol. Het congres biedt een compleet overzicht van de laatste trends en ontwikkelingen van financiering en marketing, biedt podium aan nationale en internationale zonne-energie deskundigen en geeft u de  gelegenheid tot het ontmoeten van partners, experts en potentiële klanten.

Neem contact met ons op

De lijst met projecten is samengesteld uit verschillende, openbaar toegankelijke websites, zoals relevante persberichten en zakelijke websites van ontwikkelaars van zonne-energiesystemen. Als u eventueel informatie heeft met betrekking tot projecten die niet in de Top 20 vermeld staan, neem dan contact met ons op zodat we de lijst overeenkomstig kunnen bijwerken.


Get access to the full top 25 announced projects by leaving your contact details.

Name *
Name

Comment