Nederlandse installateurs worden momenteel getroffen door een verscherpte controle van de douane in de haven van Rotterdam. Waar in de afgelopen maanden niet of nauwelijks controle plaatsvond op de herkomst van Chinese zonnepanelen, voert de douane momenteel zeer strikte controles uit. Een speciaal team van de douane is hiertoe ingericht. Tot op het moment dat zij met zekerheid vaststellen dat producten volledig buiten China geproduceerd zijn, worden diverse merken geblokkeerd.

De redactie van Solar Magazine heeft wel bevestigd gekregen dat twee van de getroffen merken Sunrise en ZN Shine zijn. Beide merken zonnepanelen worden in Nederland door diverse bedrijven geleverd, onder meer aan de groepsaankoop SamenZonneEnergie van iChoosr. Naar verluid worden er van beide merken vele tientallen containers met zonnepanelen vastgehouden. De Europese Unie controleert niet alleen of de panelen buiten China vervaardigd zijn, maar wil ook zeker weten ook de zonnecellen in de panelen niet van Chinese afkomst zijn.

Lees het volledige artikel

Comment